Národná cena kariérového poradenstva 2024 – kto sú tohtoroční ocenení?

Logo súťaže Národná cena kariérového poradenstva 2024

1. októbra 2024 boli v Bratislave vyhlásení víťazi a víťazky 16. ročníka Národnej ceny kariérového poradenstva. Do súťaže bolo v roku 2024 prihlásených 25 aktivít a služieb kariérového poradenstva, ktoré boli zrealizované naprieč celým Slovenskom. Súťaž zorganizovalo Centrum Euroguidance v spolupráci s partnermi: Združením pre kariérové poradenstvo a rozvoj kariéry a Zastúpením Európskej komisie na Slovensku a za podpory Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

Na konferencii bolo ocenené Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Slovenskej republike, ktoré už viac ako 5 rokov prevádzkuje vzdelávaco-rehabilitačné centrum BIVIO s cieľom pripraviť mladých ľudí s mentálnym postihnutím na zamestnanie.

Centrum poradenstva a prevencie Košice získalo ocenenie za Košický kariérový workshopping, ktorého cieľom bola podpora kariérových poradcov a poradkýň, pedagógov a pedagogičiek na školách so zámerom predstaviť kariérové poradenstvo ako príležitosť pre rozvíjanie kariérových zručností žiakov.

Ocenenie získala aj Klaudia Trochanová za projekt Cesty budúcností rozvíjajúci sebapoznanie a zručnosti 21. storočia u žiakov základnej školy počas pilotného 8-mesačného neformálneho vzdelávacieho programu profesijnej orientácie na ZŠ Bajerov.

Posledné ocenené bolo Gymnázium V. B. Nedožerského v Prievidzi za iniciatívu zameranú na zvýšenie povedomia a vzdelania študentov stredných škôl o udržateľných kariérach a environmentálnych vedách a vytvorenie priestoru pre rozvoj hodnôt a postojov podporujúcich udržateľný spôsob života a zodpovedný prístup k životnému prostrediu.

Osobitné ocenenie udelilo aj Združenie pre kariérové poradenstvo a rozvoj kariéry, ktoré sa rozhodlo oceniť občianske združenie Ženský algoritmus za príspevky Inspiring Girls a Portál Štúdium STEM zamerané na zvyšovanie študijných ašpirácii dievčat a žien a posilniť záujem o vzdelávanie vo vede, technike, inžinierstve a matematike a zvýšiť podiel dievčat v týchto oblastiach štúdia.

O špeciálnom ocenení hlasovali takisto účastníci a účastníčky konferencie, ktorí rozhodli, že Cena publika putovala organizácii Banskobystrický samosprávny kraj za aktivitu Jeden deň v práci, ktorej cieľom je priblížiť svet práce deťom 6. ročníka základných škôl v kraji.

Príspevky ocenené v tohtoročnej súťaži sú ukážkou toho, že zdrojom inovácií a inšpirácií v poradenstve sú často ľudia pôsobiaci na regionálnych školách, poradenských centrách a v mimovládnom sektore s limitovanými časovými i materiálnymi zdrojmi. Za ich úspechom možno hľadať obrovskú zanietenosť, iniciatívnosť a autentický záujem pomáhať ľuďom zorientovať sa v dnešnom komplikovanom svete.

Blahoželáme všetkým oceneným a zároveň ďakujeme všetkým zapojeným organizáciám za ich angažovanosť a za to, že opätovne pozdvihli úroveň súťaže.